Medencefedés: egy megtérülő beruházás

A medencefedés használatával jelentősen csökkentheti az úszómedencéje fűtési költségeit. A medencefedél használata csökkentheti a napkollektoros fűtési rendszer igénybevételét is, amely ismét pénzt takaríthat meg.

A medencék sokféle módon veszítik el az energiát, de a párolgás messze a legnagyobb energiaveszteség forrás. A párologó víz óriási mennyiségű energiát igényel. A szabadtéri medence párolgási sebessége a medence hőmérsékletétől, a levegő hőmérsékletétől és a páratartalomtól, valamint a medence szélességétől függően változik.

Minél magasabb a medence hőmérséklete és a szélsebessége, és minél alacsonyabb a páratartalom, annál nagyobb a párolgási sebesség. Szeles területeken hozzáadhatunk egy úgynevezett szélvédő sávot – fákat, cserjéket vagy kerítést – a párolgás csökkentése érdekében. A szélvédőnek elég magasnak kell lennie, és elég közel kell lennie a medencéhez ahhoz, hogy ne hozzon létre turbulenciát a medence felett, ami növeli a párolgást.

A beltéri medencék nem érintik a környezetet, de még mindig sok energiát veszhetnek el a párolgásból. Szükségük van még a helyiség szellőzésére is, hogy szabályozzák a nagy párolgás által okozott belső páratartalmat. A szellőztetett levegőt is kondicionálni kell, ami növeli az energiaköltségeket.

A fedett medencék a kültéri és a beltéri medencék párolgását minimalizálják. A medencék fűtési költségeinek csökkentésére az egyik leghatékonyabb eszköz, ha nem használják a medencét. 50–70% -os megtakarítás is lehetséges.