Nyaralóbefektetések: Horvátország a kedvenc

Nemcsak nyaralni, ingatlant venni is szeretnek a magyarok déli szomszádunknál, bár folyamatosan jön fel Törökország is

Az első néhány évben a hazai érdeklődők elsősorban befektetési céllal kerestek az egyesült államokbeli Floridában, a spanyol vagy francia tengerparton házat, apartmant – derül ki a Reggel összeállításából. Bár az árak valamivel magasabbak az itthoninál, a kockázat megérte: a kinti kedvező hitelkonstrukciók és a bérbeadhatóság miatt néhány év alatt többnyire megtérül a befektetett tőke.

A gyakorlat a tisztán pénzügyi befektetéskor nagyon is egyszerű: a vevő a rajzasztalról kiválasztja a lakást, általában 30 százalékkal leelőlegezi, majd másfél-két év múlva – a lakóépület átadása előtt – kiszáll a projektből. Ekkor az évi 20 százalékos értéknövekedés folytán a 30 százalék befizetése közel a dupláját éri (a hozam persze függ az ingatlan helyszínétől, méretétől, minőségétől).

A hazai érdeklődés főleg Spanyolország és a közeli Horvátország iránt élénkült meg az utóbbi időben. Vasenszky István, a Sentosa Kft. ügyvezetője a Reggelnek elmondta: a magyarok többsége olyan külföldi ingatlant keres, amely amellett, hogy évente biztosítja a család nyaralását, a hasznosítás révén profitot is termel.

Horvátország tengerparti részein, amelyek a magyarok nyaralási és ingatlanvásárlási helyszínei között jelenleg vezetik a listát, az utóbbi időben a korlátozott számú, jó színvonalú lakások hiánya, valamint az új építési engedélyek kiadásának korlátozása miatt keresleti piac alakult ki. Ez kissé felvitte az árakat, ám a cég Krk szigetén, Sibenik és Trogir körzetében – ennek ellenére – már 320-360 ezer forint/négyzetméteráron tud új építésű apartmanokat ajánlani. A luxusminőségű, új tengerparti lakások négyzetméteréért ennél többet: átlag 440-540 ezer forintot kell letenni készpénzben, mert hitellehetőség itt nincs. Bár számos olcsóbb, eladó használt lakás is van a piacon, ezek többnyire rendezetlen tulajdonviszonya miatt Vasenszky inkább újat javasol vásárolni. Ez utóbbi a folyamatosan emelkedő árak miatt befektetési szempontból jóval előnyösebb.

A törökországi Alanya és környékének tengerpartja olcsósága és kellemes klímája miatt a magyar nyaralók körében is egyre kedveltebb. A török Riviérán egy 80-100 négyzetméteres, teraszos, nagy kertes villához már 22-25 millió forintos áron, strandközeli lakáshoz pedig 8-12 millió forint között hozzá lehet jutni.