12 dolog, amiről tudnia kell, mielőtt a vegán életmódot választja

A vegán életmód fokozatos terjedését, a vegán konyhák, vegán életstílust népszerűsítő helyek, a vegán életmódhoz kapcsolható boltok növekvő száma jelzi. A kereskedelmi helyek számának növekedése, mindenképp azt jelzi, hogy terjed a veganizmus.

Ha Ön is azon gondolkodik, hogy a vegán életmódot válassza, íme 12 fontos dolog, amit a választáshoz tudnia kell.

 1. A B12 vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. A B12 vitamin segít az idegrendszer és a vérsejtek karbantartásában, megtámogatja a DNS rendszerünket. Így a vegánoknak fokozott  figyelemmel kell lennie a B12 vitamin pótlására, abban ez esetben, ha hiányállapot lép fel. Mielőtt a vegán életmódot válassza valaki, mindenképp fontos, hogy menjen el egy vérvizsgálatra, ami megmutatja, hogy mutatkozik-e bármilyen  hiányosság a szervezetében.
 2. A vas két, Hem és Heme formában van jelen a szervezetben. A Heme az állati élelmiszerekben kb. 40%-ban van jelen, így könnyen felszívódik a szervezetben. Mivel a vegán étrend csak Hem-et tartalmaz, ami kevésbé könnyen szívódik fel az emberi szervezetben, így több vasat kell bevinni a vegán étrend során, hogy a szervezetünk ugyanúgy tudja biztosítani a vashoz kapcsolható előnyeit. Így figyelemmel kell lennünk arra is, hogy jó vegán vas-forrásokat és, hogy, c-vitaminokban gazdag élelmiszereket is fogyasszunk, mert a c-vitamin segíti a felszívódását.
 3. Az emberek érzékenyek a saját étrendjükre, különösen akkor, ha szembe kerülnek azzal, hogy az megkérdőjelezhető, negatív előjelet kaphat. A konfliktusok elkerülése végett a legegyszerűbb, ha a vegán életmód választásunkat, mindig a saját döntésünkként kommunikáljuk, ami mellé odabiggyeszthetjük:- ami mellesleg hasznos lesz az Ön számára is.
 4. Új fehérjeforrásokat kell találna! Mindenféle étkezés alapja a fehérje, a fehérjék az élet alapkövei: lebontják a sejtek növekedését, elősegítik az aminosavak javítását. A felnőtteknek napi 0,8 gramm fehérje bevitelre van szükségük testkilogrammonként. Egy 75 kg-os felnőtt nőnek kb. 60 gramm fehérjét kell bevinnie a szervezetébe naponta. A vegán fehérjék legjobb forrásai közé tartozik a természetes szója, a lencse, a bab, a quinoa és szejtán.
 5. Az állati termékeket ne cserélje le szeméttel. Nem megoldás ha csomagolt, előregyártott, feldolgozott élelmiszerekkel cseréljük le, amelyek, az alapélelmiszertől eltérő kalóriaértékkel bírnak. Az ilyen típusú élelmiszerek, fokozatos éhséget, súlygyarapodást és komolyabb hangulatot okoznak.
 6. Válassz bátran szójaalapú ételeket! Általánosságban elmondható, hogy a kritikusok túltolják a szója veszélyeit, míg a promóterek a szója előnyeit. Az eddigi kutatások, egyértelműen kimutatják hogy a túl sok szója alapú vegán hús fogyasztása vitathatatlanabbul rosszabb választás, mint a jó minőségű állati termékek fogyasztása. A húshelyettesítőket gyakran nátrium és tartósítószerekkel pakolják tele, ezért mindig érdemes megnézni, hogy milyen összetevőket tartalmaz az előrecsomagolt élelmiszerünk és milyen mennyiségben.  A szója egészségesebb forrásai közé tartozik a miso, a tempeh, a tofu, a szójatej és az edamame.
 7. Nem szabad hirtelen váltani. A vegán étrendre való áttérés, az nem egy hirtelen döntés eredménye. Még mielőtt bárki belevág a vegán életmódba, kezdje az elején, a növényi táplálékok nagyobb arányú és a húsételek kisebb arányban és minőségibb változatainak fogyasztásával, majd a hús ételek teljes mértékű elhagyásával. A lényeg hús fokozatos, teljes elhagyása.
 8. Olvassa el az élelmiszer címkéket. Ha vegán életmódra vált, sajnos az élelmiszer címkék olvasása kötelezővé válik. Csak azért mert egy vegán élelmiszerre azt mondják, hogy vegán, az még nem biztos, hogy valóban az. A vegán élelmiszerek tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek állati eredetű származékokat tartalmazhatnak, pl. zselatin vagy női bogarak testéből származó színezékek, így az ezekkel készült terméke már nem sorolhatók a vegán élelmiszereke közé.
 9. Nem csak az állatok lesznek boldogabbak, mert Ön lemond az állati kínzásról, hanem Ön is, mert a vegetáriánus étrendhez igazodók szervezete több arachidonosavat tartalmaz, amely egyértelműen ösztönzi a hangulatjavító neurológiai változásokat.
 10. Az éttermek zöme, ma már kínál vegán menüt. De még mielőtt azt választaná, mindenképp beszélje át a pincérrel, hogy amit Ön gondol a választott menüről, az egyezik-e a séf által nyújtottakkal.
 11. A vegán életmód költséghatékony és jelentős pénzmegtakarítással is járhat Figyeljen arra, hogy idény zöldségeket és gyümölcsöket vagy idényben lefagyasztott élelmiszereket fogyasszon.
 12. A napi kalciummennyiség bevitelének biztosítása. A kutatások azt mutatják, hogy a 19 és 50 év közötti felnőtteknek napi 1000 mg kalciumot kell biztosítani a szervezetük számára, de a vegánok kevessebbet tudnak ebből is a szevezetebe bevinni. Fontos a kalciumban gazdag élelmiszerek, a kelkáposzta, a mandula, a szójabab, a füge és a köldöknarancs valamint a gabonafélék, a növényi alapú tej és a kalciumból készült tofu fogyasztása. A kalcium felszívódásában a D-vitamin segít.