Hogyan újítsuk fel a konyhát olcsón?

A konyhabútor felújítás gondolata minden otthonban aktuálissá válik, kérdés az, hogy a tulajdonosok mekkora összeget tudnak rá szánni. Vannak olyan munkák, amelyet házilagosan is elvégezhetünk, de például a teljes front cseréjét ajánlott szakemberre bízni. A mai mesterember hiányos világban a felújítás időpontját is jó idejében kell kitűzni.

Hasznos tippek konyhabútor felújítás előtt

A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége, a tulajdonosok életük jelentős részét töltik benne. Kisebb lakásokban nemcsak a főzés és az étkezés helyszíne, hanem élethelyzettől, illetve a család létszámától függően akár otthoni iroda funkcióként is használatossá válik. A konyhabútor felújítás előtt érdemes átgondolnunk, hogy melyek azok a munkák, amelyet barkács vagy ezermester tapasztalat birtokában mi is elvégezhetünk, illetve melyek azok a munkák, amelyekbe nem javasolt önállóan belefognunk.

konyhafelújítás olcsón

Hogyan újítsuk fel a konyhát olcsón?

Mint mindennek, így a konyhafelújítás költségei is jelentősen megemelkedtek, ma már egy mesterember számára kifizetett munkadíj sokak számára megfizethetetlen, nem beszélve az új alapanyagok áráról, vagy a beépítendő új konyhaberendezésekről. Vannak olyan munkák, amelyet egy kis kézügyességgel, és gyakorlattal rendelkező tulajdonos is el tud végezni, anélkül, hogy a meglévő konyha állapotán rontana. Ezekre általában a konyha avulása, vagy valamilyen jól látható sérülés miatt kerül sor.

Ilyen munkák például a következők:

  • Konyhabútor ajtó felújítása javítással
  • Konyhai falburkolat cseréje

Ajtó felújítása javítással

A magyar konyhák zömében MDF konyhaszekrény ajtók találhatók, amelyeknél idővel gyakori, hogy a széleken leválik, és felhajlik. A javításhoz csak ragasztó szükséges, érdemes a sokoldalú Pálmatex ragasztót választani. Hajlítsuk ki a fóliát óvatosan, majd nyomjunk a résbe a ragasztóból. Kenjük át mindkét oldalán, és hagyjuk körülbelül 10 percen át száradni. A hatóidő letelte után pedig erősen nyomjuk össze. Tökéletesebb lesz a végeredmény, ha gyufaszálat, vagy fogpiszkálót helyezünk a felületek közé.

profi konyhafelújítás

Falburkolat cserével

A konyha falburkolat cseréjével viszonylag alacsony költségek mellett lehet látványos eredményt elérni. A régi csempe vagy borítólap cseréje akár házilagosan is kivitelezhető. A barkácsáruházakban/ lakberendezési áruházakban számtalan méretre szabható, a konyha adottságaihoz igazodó fali panelből lehet választani. A régi fali panelre pedig az új felrögzíthető, de kérjünk segítséget a megfelelő ragasztóanyag kiválasztásához.

Elvileg a csempézéshez sem kell szakembert hívni, pár egyszerű eszközre (ceruzára, acélvonalzóra, krétára) és csempevágóra, csiszolópapírra lesz szükség.  Csempevágó helyett – ha van otthon sarokcsiszoló –, akkor az arra helyezett gyémántkoronggal még nagyobb gyakorlat hiányában is vághatunk. Nem kell okvetlenül a régi csempét leverni, a modern ragasztóknak köszönhetően a meglévő csempére is felrakhatók. A felületet előtte feltétlenül portalanítani és zsírtalanítani kell. A csempe vásárláskor egy helyen beszerezhetjük a burkolóanyagot, a csemperagasztót és a fugát, továbbá a szakemberek megfelelő szilikonos tömítőanyagot is javasolnak.