Almás pite recept

Az ősz az alma évszakja, a boltok roskadásig vannak telve a különböző fajtájú és ízű almákkal. Az alma az immunrendszer hasznos támogatója, igaz ma már nem mondhatjuk, hogy a legolcsóbb is az árak miatt. Az almás pite az évszak kedvence, aki még nem próbálta házilag elkészíteni, annak érdemes egy esős őszi napon az időt rászánni.

Az otthoni sütés-főzés napjainkban reneszánszát éli, se szeri se száma a tévés főzőműsoroknak, de az interneten is könnyedén találhatunk érdekes recepteket. Vannak kimondottan kísérletező alkatok, akik szeretik kipróbálni az újdonságokat. Viszont sokan ragaszkodnak a jól bevált házi receptekhez. A nagyitól ránk maradt, már jócskán besárgult recept igazi kincs, és amikor kézbe vesszük, felidéződik gyerekkorunk hangulata, és a konyha illata is.

Az almás pite is egy tipikus békebeli sütemény, receptje a közepesen nehéz kategóriába tartozik. A gyenge pontja egyedül a megfelelő omlós tészta elkészítésében rejlik. A receptek között böngészve vannak az úgynevezett

  • hagyományos almás pite receptek
  • omlós almás pite receptek
  • nagymama-féle almás pite receptek

A következő recept mindhárom kritériumnak megfelel, a tésztája kellemesen vékony, sok töltelékkel együtt nagyon finom, mindenképp érdemes kipróbálni.

Almás pite recept- Macsfalatok: Ahogy a Nagyim készíti

Hozzávalók

Tésztához:

25 dkg Ráma margarin

1-2 evőkanál tejföl

40 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

12 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

1 tojás sárga

½ citrom  leve, és héja reszelve

Alma töltelékhez:

2 kg alma

2 csomag vaníliás cukor

fahéj

Az omlós tésztával kezdjük az előkészületeket: Morzsoljuk el a Rámát a lisztben, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze. A tésztából 2 cipót alakítsunk ki, úgy hogy az egyik kicsivel nagyobb legyen, ez lesz a piténk alja. A tésztát folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe pihenni. A töltelékhez a megpucolt almát almareszelőn reszeljünk le. A mennyiséghez egy 20×30 cm-es magasabb falú tepsire lesz szükség, amelyet vékonyan kenjünk ki és szórjunk meg morzsával. A nagyobb tésztát kevés liszttel beszórt deszkán nyújtsunk ki vékonyra, és próbáljuk a tepsink méretéhez igazítani. Egy sodrófára tekerve helyezzük át a tepsibe. Közben melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. A tésztát fedjük be teljesen a jól kinyomkodott, (fahéjjal és vaníliás cukorral elkevert) reszelt almával. A maradék tésztát szintén nyújtsuk ki vékonyra, majd helyezzük az almaréteg tetejére. A tészta tetejét jó pár helyen szurkáljuk meg egy villával, és a felvert tojás sárgával kenjük meg a tetejét. Nagyjából 40 percig süssük az előmelegített sütőben.

A kevésbé bátrak a nagyobb élelmiszer üzletek hűtőpultjaiban találhatnak hozzá való félkész tésztát is, persze így jóval borsosabb áron ússzuk meg a pite sütését.

A kipróbált recept a http://macsfalatok.blogspot.com/2007/03/alms-pite-ahogy-nagyim-kszti.html oldalon található meg.