A stroke fájdalommentesen is ölhet!

A stroke egyike azoknak a népbetegségeknek, amelyet a civilizációs ártalmak miatt gyakori, és a legtöbb maradandó károsodást okozza. A tartós rokkantság mellett a leggyakoribb halálokok közé sorolható. Fontos, hogy az érintettek a korai tünetek alapján felismerjék, azonban ezt sokszor az nehezíti, hogy a stroke eleinte alattomosan, fájdalommentes tünetekkel jelentkezik.

Napjainkban a stroke kialakulásához nagyban hozzá járul, hogy a kényelmes életmód következtében egyre több a lakosság körében az elhízott, a dohányzás érdemben nem csökkent, és sokan egyáltalán nem mozognak. Az örökletes tényezők és egyéb társbetegségek mellett ezek az életmóddal szoros kapcsolatban álló rizikófaktorok jelentősen növelik a kialakulásának a kockázatát. A nőknél a klimax után jelenik meg általában, egyrészt a hormonrendszer már nem nyújt kellő védettséget, másrészt a hölgyek jelentős súlygyarapodást is tapasztalnak magukon.

Az orvosok nem tudják eleget hangoztatni a megelőzés fontosságát, és a radikális életmódváltás szükségességét. A közelmúltban került megrendezésre a Semmelweis Egészségnapon egy online rendezvény, amelynek keretében a stroke tüneteinek felismerésére tanították meg az érdeklődőket. A stroke felismerését nagyban nehezíti, hogy az esetek 80 százalékánál nem tapasztalnak a betegek fájdalmat, ez igen magas szám. A későn felismert stroke olyan hosszú távú következményekkel járhat, mint a későbbi aktív életről való lemondás, sőt sokan szorulnak tartós ápolásra, amely nem csak az érintett, de a családtagok életét is megnehezíti.

A számos közismert tünete van, mint a félodali tünetek, valamint a mozgást, tapintást, látást, vagy a beszédet és az érzékelést érintő tünetek hirtelen megjelenése.

Sok beteg, az esetek 5 százaléka a tüneteket a reggeli ébredés során tapasztalják magukon, de többeknél vették észre az íráskép megváltozását már1-2 nappal a stroke előtt. Azonban nem árt tisztában lenni, hogy számos más betegségekkel könnyen összetéveszthető tünet van, amelyek hirtelen egyik percről a másikra alakulnak ki:

  • szédülés
  • egyensúlyzavar
  • járászavar
  • dülöngélés
  • kéz-láb ügyetlenség lép fel
  • elkenődött lesz a beszéd
  • kettős látás
  • hányás

Mi a teendő?

Fontos a gyorsaság: Hívjunk mentőt azonnal az első gyanús jelnél! Ezzel lehet a legbiztosabban elkerülni, hogy maradandó károsodás alakuljon ki. A mentő stroke centrumba szállítja a beteget, ahol a leggyorsabban tudják megfelelő ellátásban részesíteni a beteget.

(Forrás:Semmelweis.hu)

Ez is érdekelhet
Miről árulkodhat a mellkasi fájdalom