Tudta hogy a gyulladásos bélbetegség még a vas, a kalcium, és a D-vitamin felszívódását is akadályozza?

Mind a felnőtt lakosság, mind a gyermekek körében gyakoriak a gasztroenterológiai panaszok. Például a gyulladásos bélbetegséget egyre korábbi életkorban diagnosztizálják, és az orvosok szerint egyre súlyosabb tünetekkel jelentkezik. Hazánkban a Crohn-betegség, és a fekélyes vastagbélgyulladás a leggyakoribb ilyen típusú betegség. Fontos, hogy a betegek a tartósan fellépő panaszaikkal minél hamarabb keressenek fel gasztroenterológus szakorvost, hiszen a korai diagnosztika, és az időben kezdett terápia segítségével jelentősen javítható a beteg életminősége.

A gasztroenterológia a táplálkozás zavaraival foglalkozó tudomány. Általában a páciensek a következő problémák esetében fordulnak szakemberhez: táplálék allergia, reflux, táplálkozási zavarok, májbetegségek, lisztérzékenység, tejcukor és gyümölcscukor érzékenység, és gyulladásos bélbetegség.

Addig amíg korábban a gyulladásos bélbetegségekre utaló kórképeket a fiatal felnőttek körében diagnosztizálták a szakemberek, addigra napjainkban, – és már az elmúlt években is – a gyermek és az idősek körében is tapasztalják. Általában puffadást, hasmenést, hasi fájdalmat, de súlyos esetben véres székletet okoz, amelyet lázas állapot, és akár hirtelen fogyás is kísérhet.

A késői diagnózist az nehezíti, hogy egyrészt a lakosságra jellemző halogatás, másrészt sokan gondolják, hogy „csak” valamilyen táplálék allergia, vagy jó esetben a mértéktelen evés áll a diszkomfortérzet hátterében.

A Crohn- betegség kialakulásának oka teljesen nem tisztázott. Jellemzően civilizációs betegségnek tekinthető, a rossz minőségű élelmiszerek, és a környezeti hatások is közrejátszhatnak – a hátterében genetikai fogékonyság is meghúzódhat-.

A kezelése egy összetett folyamat: a szakembernek a panaszok hátterét is teljeskörűen fel kell tárni. A diagnózist követően dönt a szükséges terápiáról, amelyben a hagyományos gyógyszeres terápia mellett a helyes életmódnak, a táplálkozásnak, és mozgásnak is kitüntetett a szerepe van. A szakemberek szerint stressz általában rontja a gyulladásos bélbetegségben szenvedők állapotát, ezért a stresszel való megküzdésnek, és a módszerek elsajátításának egyre nagyobb lesz a jelentősége.

A gasztroenterológiai szakrendelés háziorvos javaslatára és beutalóval érhető el, illetve a páciensek közvetlenül gasztroenterológiai magánrendeléseket is felkereshetnek. Budapesten a Darvasmed magánrendelő esztétikus, családias környezetben várja a pácienseket, ahol a személyre szabott terápia részeként életmódváltáshoz tanácsokat és diéta javaslatokat is kapnak a páciensek.