Napszemüveg: óvjuk szemünket!

Amikor a napsugarak káros hatásáról esik szó, többnyire az jut eszünkbe, hogy a bőrt védeni kell napozáskor. Tudjuk, hogy fontos a napozószerek alkalmazása, bár sokan nem vesszük elég komolyan a használatukat. A szemünk védelméről azonban sokan megfeledkezünk, pedig annak ugyanolyan veszélyforrást jelent a napsugárzás. Legtöbbször nem is tudatosan alkalmazzuk a védelmi eszközöket, hanem csak felkapunk egy napszemüveget, pl. ha éppen szemünkbe süt a nap autóvezetés közben, vagy a divat kedvéért viselünk napszemüveget, kalapot.

Pedig az UV sugárzás nem csak a bőrünket, hanem szemünket is károsíthatja, különösen a visszaverődő sugárzás káros. Szemünk egyetlen dologgal tud védekezni a tűző nap ellen: a pupillák összehúzásával. A szem szaruhártyája elnyeli az UV-A és UV-B sugarakat, ami heves panaszokat, gyulladást idézhet elő. A szem ilyenkor fájdalmas, és bármilyen fényhatásra érzékeny lesz. A túlzott napsugárzás elősegítheti a szürkehályog kialakulását, és tartós károsodáshoz vezethet.

Hogyan óvjuk szemünket?

A szemünket érő sugarak egy részét széles karimájú szalmakalappal ki tudjuk védeni. Nem tökéletes megoldás, de a semminél ez is sokkal több! Az UV sugárzás elleni leghatásosabb védőeszköz a megfelelő szűrőhatással rendelkező napvédő szemüveg! Fontos megjegyezni, hogy a sima, sötétített napszemüveg nem elegendő, sőt még nagyobb károkat is okozhatunk vele szemünknek! Az egyszerű, csak sötétre színezett lencse mögött ugyanis kitágulnak a pupillák, így még több káros sugár tud a szemünkbe jutni.

napszemüveg

Milyen a jó napszemüveg?

  • A napszemüvegen fel legyen tüntetve, hogy megfelel a szabványnak, és hogy milyen (általános, vagy speciális) célra készült.
  • Általános célra készült napszemüveget csak akkor viseljünk, ha szemünket nem éri hosszan napfény, természetesen erre is vonatkozik, hogy UV szűrővel ellátott legyen.
  • A speciális célra készült szemüvegre akkor van szükségük, amikor hosszantartó és/vagy erős napsugárzásnak vagyunk kitéve pl. sízés közben, víz közelében, homokos tengerparton, vízisportoknál.
  • A napszemüvegnek követnie kell arcunk alakját, hogy megóvjon az oldalirányból jövő sugárzásoktól is.
  • Dioptriás szemüveget viselőknek UV szűrő bevonat is javasolt.

Kontaktlencse

Ma már nem kell lemondani a kontaktlencse viseléséről a szem védelme érdekében. Az UV-A és UV-B sugarak nagy részét kiszűrő lencsék is kaphatók, melyek használatával a megszokott kényelem mellett biztosítjuk szemünk védelmét. Lehetőség szerint 90-95 % fölötti védelemmel rendelkező lencsét válasszunk.

Fontos!

Megfelelő napszemüveget mindig szaküzletben vásároljunk! Ne engedjünk a csábításnak, amikor az áruházakban, tucatszámra kínálják a “szuper” napszemüvegeket! Szemünk fénye ennél sokkal többet érdemel!