Esztétikai fogászat, avagy a tökéletes mosoly titka

Napjainkban a mosoly megszépítésére rengeteg lehetőségünk van. A technikának köszönhetően léteznek olyan eljárások, amely az arc karakterét, jellegzetes vonását, személyiségét veszik figyelembe a harmonikusabb megjelenés érdekében. Az eredmény így mindössze a beteg és az esztétikai fogorvos kölcsönös együttműködésén alapszik.

A teljes arc harmóniáját rombolhatja le a beszéd közben feltűnő eltérések. Ilyenkor a beteg elsősorban egy fogfehérítés próbál ki először, feltételezve, hogy a sárga fogak rontják mindössze az összképet. Amennyiben nem vagyunk biztosak, hogy pontosan mi is bontja meg az arcvonásaink egységét, nyugodtan forduljunk esztétikai fogászatban jártas szakemberhez. A fogorvos  aki segít, tanácsot adhat, vagy akár egy speciális számítógépes elemzés és formatervezés segítségével a legfontosabb karakterjegyeket, szimmetriavonalakat megmutatja, így ha valami nem harmonizál, akkor diszharmóniának látjuk. Ilyen diszharmónia lehet például egy kiálló, elszürkült fog, vagy a fogak közötti rés is.

A fogformák sok esetben minimális korrekcióval is változtathatók, így a tökéletes mosoly létre is jöhet. Ilyen fájdalommentes, rövid korrekciónak számít az élkorrekció, amely az archoz túl szögletes fogak sarkok legömbölyítését takarja. Így pillanatok alatt a női archoz sokkal inkább illő, formásabb, lágy vonású fogsor bontakozik ki. Vagy férfiak esetében ennek ellenkezője váltható ki a fogak szögletesebbé tételével.

Esztétikus fogászati kezelés közé tartozik a mosolyszépítés is, amikor is a frontfogakban lévő töméseket cserélik ki egy esztétikus tömésre. A tömés cseréje előtt ilyenkor érdemes egy fogfehérítést is alkalmazni, hiszen ilyenkor a tömés cseréjét a fehérebb fogszínhez kell megválasztani.

Milyen további problémákat tud helyrehozni az esztétikai fogászat?

  • zománccal kapcsolatos problémák, amilyen például a harapási problémák által okozott töredezett zománc
  • front fogak rendezetlensége
  • amalgámtöméstől elszürkült fogak
  • fogak közötti rések megszüntetése
  • felépítés rövid fogaknál
  • túl alacsonyan húzódó ínyszint korrekciója

Mindenki a számára megfelelő, optimális esztétikai fogászat adta lehetőséget válassza, amely szebbé, vonzóbbá varázsolhatja a megjelenést.