Lehet enni szürkehályog műtét előtt?

A szürkehályog műtét az egyetlen lehetőség a szemlencse elszürkülésével járó betegség kezelésére. A szürkehályog jellemzője, hogy a szemlencse fátyolossá válik, amely látásromláshoz, homályos- vagy kettőslátáshoz, szemkáprázáshoz vezet és gyakori szemüvegváltást szükségessé tehet. A probléma gyógyszerekkel, szemüveggel nem orvosolható, egyedüli megoldás rá a szürkehályog műtét.

A műtét a leggyakrabban végzett szemészeti beavatkozások egyike szerte a világon, így az orvosok nagy tapasztalattal rendelkeznek az elvégzésében. Valójában egy egyszerű, tízperces rutinműtét, amely nem jár nagy megterheléssel. Az eljárás során egy apró bemetszést ejtenek a szem felszínén, majd az ultrahanggal feldarabolt, elszürkült szemlencsét kiemelik, helyére pedig beültetik a személyre szabott, tökéletes látást biztosító műlencséket. A szürkehályog műtét elvégzése után, kis pihenést követően otthonába távozhat a páciens. Az operáció előtt azonban figyelni kell néhány dologra!

Teendők a szürkehályog műtét előtt

Az operációt megelőzően – a legtöbb műtéthez hasonlóan – szükséges belgyógyászati -, valamint laborvizsgálaton történő részvétel a szervezet általános állapotának feltérképezése érdekében. A három hónapnál nem régebbi leleteket a műtét napján kell bemutatni a kezelőorvosnak. A műtét nem jár altatással, helyi érzéstelenítésben végzik, ezért különösebb előkészületet nem igényel a rajta való részvétel.

szürkehályog műtét előtt lehet enni-inni, a rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni, a diétázóknak a diétát be kell tartani. A fájdalommentességet szemcseppekkel érik el, így a szürkehályog műtét nem jár kellemetlenséggel. A legfeljebb 10 perces procedúrát követően rövid megfigyelés következik, ha ezalatt nem lép fel komplikáció, a beteg hazamehet. Az első kontrollra a szürkehályog műtét harmadnapján, a következőre 2 hónap elteltével kerül sor.

Erre figyeljünk az operáció után!

A műtétet követő heteket jellemezze pihentető, kíméletes életmód. Az első napokban tapasztalható a szemek könnyezése, érzékenysége, reagálhat szenzitíven az erős napfényre, érezhet egyéb kellemetlenségeket is. Ám ezek hamar elmúlnak majd. A vezetéstől, szaunázástól, rázkódással járó, megerőltető sportok űzésétől, a nehéz tárgyak emelésétől és a gyakori hajolástól azonban érdemes tartózkodni az első néhány hétben.

Az éleslátás kialakulása hetek alatt, fokozatosan következik majd be, de nagyjából 1 hónap elteltével már biztosan megtapasztalhatja a kívánt eredményt, a látásélménye kiváló lesz. A műtét utáni második kontrollvizsgálat során szemüveg felírására is sor kerülhet, ugyanis az egyfókuszú, vagyis egy távolságra (közelre vagy távolra) látást biztosító műlencse beültetése esetén szükség lehet rá. Többfókuszú lencse alkalmazása esetén szemüveg további viselése nem indokolt.

A szürkehályog megjelenésével a látás folyamatosan károsodik és egyre több kellemetlen tünet rontja a betegségben szenvedők életminőségét. Sem gyógyszer, sem szemtorna, sem egyéb alternatív módszerek, vitaminok, étrendkiegészítők és a különleges étrendek követése sem segít rajta. Az egyedüli megoldás a szürkehályog műtét a betegség kezelésére. A gyors és könnyen kivitelezhető műtét véglegesen megszünteti a szürkehályog okozta panaszokat.