Csipkebogyó az egészség őrzője

Az őszi erdő számos olyan piros bogyót rejt, amelyet különösen a hűvös évszakokban ajánlott lenne fogyasztani, hiszen természetes formában nemcsak vitaminokban, de ásványi anyagokban és nyomelemekben is bővelkednek. Sokan kedvelik a csipkelekvárt, a csipkebogyó tea pedig nyáron kellemes hűsítő ital, télen pedig az immunrendszert erősíti. Csak magában, vagy egy kevés mézzel fogyasztva gondoskodhatunk a szervezetünk  C-vitaminnal való ellátásáról.

Az őszi erdő kimondottan felüdítő látvány, az ezer színben pompázó erdő látványa kellemes a léleknek. A népszerű kirándulóhelyek, mint a Bakony, és a különböző nemzeti parkerdők is benépesülnek. Sokan használják ki a kellemes időt az erdő-mező vadon termő gyümölcseinek begyűjtésére. A sombogyó, az őshonos galagonya, és a feketebodza terméséből különleges ízvilágú ételek és italok készíthetők.

A csipkebogyó húsa, a vadrózsa áltermése már régóta kedvelt számos gyógyhatása miatt. A belőle készült lekvár Hecsedliként, bicskelekvárként és csipkelekvárként is közismert, már a nagyanyáink kamrájában is megtalálható volt. A finom csipkebogyó lekvár igazi kincs, habár az elkészítése egy kicsit macerás. Jó hír, hogy a termelői piacokon a kész lekvárok mellett kapható előkészített passzírozott alapot (velőt) vásárolni, amely jelentősen megkönnyíti a háziasszonyok munkáját.

Csipketea előnyei és készítése

A teája kiváló C-vitamin forrás, és kimondottan ajánlott meghűléses betegségek esetén. A legtöbb szárított gyógyteával ellentétben a csipkebogyóból a teát nem forrázással, hanem áztatással kell készíteni, mivel a hatóanyaga igen érzékeny a hőre. Legjobb előző este bekészíteni, mivel 5-10 óra szükséges az ázáshoz.

Általában egy evőkanálnyi (2-3 g) csipkehúst öntsünk le nagyjából 3 dl szobahőmérsékletű vízzel, majd fedjük le. A hatóidő letelte után a tea könnyen leszűrhető. Ízlés szerint kevés mézzel édesíthető, de önmagában is kimondottan finom.

Tipp: Egyszerűbb a kezelése, ha a bögrébe helyezünk egy karimás textilszűrőt, amelyből,ha rövid ideig még hagyjuk lecsepegni, könnyedén eltávolítható a kiázott csipkehús, emellett higiénikusan tisztítható is.