Natúr színek a lakásban

A natúr színek nagyon divatosak az utóbbi időben, hiszen a természet ezen színei nagyon közel állnak az emberhez. A natúr színek közé soroljuk a fa, a kő, a fém, a víz és a levegő semleges színeit. Ezek a halovány árnyalatok nyugtató hatásúak, emellett egyszerűséget és tisztaságot sugallnak. Ezeknek a színeknek nagy előnye, hogy a harmóniába belefér a meleg és hideg árnyalatok együttes alkalmazása is.

A meleg természetes színek közé soroljuk a teljesség igénye nélkül a bézs, a mézbarna, a vajfehér, a mogyoró és a tejeskávé, a hideg színek közé pedig a fémes szín és a szürke minden árnyalata tartozik.

A natúr színek eleganciát sugallnak és nagy előnyük, hogy finomságuknak és alkalmazkodó hatásuknak köszönhetően minden stílusba beilleszthetőek. A meleg színek erősségét a bennük lévő sárga szín mennyisége adja. A meleg árnyalatú natúr színek keverhetőek és nyugodtan egymás mellé pakolhatóak. A hatás annál erősebb lesz, minél több felületet és textúrát alkalmazunk. Az ilyen enteriőrökben gyakran találkozhatunk fabútorokkal, bőrrel, kókuszrosttal és vesszővel is. A hideg színek felhasználásának egyik fő stílushelye a minimál. Ebben az esetben a hideg hatású szürke színeket főként fehérrel és feketével társítják.

Az ilyen terek semleges, elegáns és finom hatásúak, azonban rossz arányú színhasználattal nagyon komorak is lehetnek. Nagyon gyakori, hogy az ilyen semleges színeket erős színű, például piros, pink vagy türkiz színekkel egészítik ki, például kiegészítők vagy falszínek esetében, így a hidegérzet lényegesen vidámabb hatást ölt.