A banánhéj és hagymahéj kerti hasznosítása

A banán és a hagyma az egyik leggyakoribb élelmiszer, a héjuk a legtöbb családnál a szemetesbe kerül, pedig mindkét „háztartási hulladékot” kevés munkával a növényeink ápolására is felhasználhatnánk. Kiváló komposzt alapanyagok, gazdag tápanyagforrások, és a talaj vízmegtartó képességét is javítják.

Kevésbé ismert, hogy a hagyma és a banán héja is rengeteg antioxidánst tartalmaz, így a kertben a filléres módszerrel változatos használhatjuk fel: komposztalapanyagként, műtrágyaként, de gyorsan lebomló mulcsként is.

A héj hasznosítása műtrágyaként

A hagyma héjából káliumban, magnéziumban, vasban és rézben gazdag műtrágyát házilagos módszerrel készíthetünk. Nem csak újrahasznosítunk, de a növényeink számára biztosítjuk a megfelelő növekedéshez a feltételeket, valamint a betegségekkel szembeni ellenállásukat is segítjük. A keletkező hagymahéjat csak egy napra hideg vízbe kell áztatnunk, majd a levet szűrjük át és hetente egyszer az oldattal locsoljuk meg a növényeket.

A banán igazi szuper táplálék, de a héja is igen gazdag szerves anyagokban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, foszfátokban, de kén és nátrium tartalma is jelentős. Gyorsan lebomlik, és a növények is könnyedén magukba szívják. Leggyorsabban úgy járhatunk el, ha apró darabokra vagdossuk, és a növények köré leszórjuk. A földbe ásva is könnyen lebomlik, de hasonlóan a hagymahéjhoz egy 24 órás áztatás során értékes komposzt oldat nyerhető.

Ágyásban és balkonládában nevelt palánta tápanyag forrásaként

Az apróra darabolt banánhéjnak hasznát vehetjük a balkon növényeink esetében is, ugyanis jelentősen fellendíti a fiatal palánták fejlődését. Ültetéskor a cserép aljára helyezzünk bőven, majd fedjük be a növényt gazdagon a virágfölddel, de óvatosan, hogy a palánta gyökere – vagy magvetés esetében a mag- közvetlenül a héjjal ne érintkezzen. A kerti ágyásokban, a felső rétegbe temessük el egészben, vagy darabolva.

Talajtakaróként mulcsozásra

Az elszáradt banánhéjat, és hagymahéjat a növények köré talajtakarásra is felhasználhatjuk. Az egyszerű tippel több legyet is ütünk egy csapásra, ugyanis ha a természetes hulladékokkal fedjük le a talaj tetejét, azzal nem csak az öntözés mennyiségét csökkenthetjük le a nyári melegben, de a lebomlás során a filléres módszerrel értékes tápanyagforrást, és utánpótlást biztosítunk a növények számára.