Előzzük meg a baleseteket! A láthatóság a kutyának is fontos

A hétvégi, talán utolsó óraátállítással a korai sötétedés is beköszöntött. A ködös és esős évszak további veszélyforrást jelent, ráadásul az őszi szünetet követően a gyermekek már sötétben indulnak haza az iskolából. A téli időszámítással járó körülményekre és a rossz látási viszonyokra azonban a gazdáknak is fel kell készülni!

A láthatóságnak a baleset megelőzési szempontból nagyobb jelentőséget kellene kapni, hiszen ha körülnézünk az utcán, azt tapasztaljuk, hogy a színes nyári forgatag utána lakosság jó része fekete, és  szürke színárnyalatú kabátot visel, amely megnehezíti az autósok számára a veszély időbeni felismerését. A gyalogosok és a – kivilágítás és fényvisszaverő nélkül közlekedő- kerékpárosok mellett azonban a kisállataink is veszélyben vannak, hiszen a kutyasétáltatásra jobbára már csak sötétben kerül sor.

A biztonságos közlekedés, és a láthatóság nemcsak magunk, de a kutya számára is elsődleges. A gyalogátkelőhelyeket is fokozott óvatossággal kell megközelíteni: a tőlünk pár lépéssel odébb közlekedő kivilágítatlan kutyát nehéz időben érzékelni, ezért az autóforgalommal járó helyeken ne engedjük szabadon még pár méterre sem az állatot. Manapság a láthatósági felszerelésekből széles választék áll rendelkezésre a kutyák számára is: láthatósági mellények kaphatók a különböző testméret alapján, de egyre elterjedtebb a LED-es világító nyakörvek, vagy a fényvisszaverővel ellátott nyakörvek és pórázok használata is. Így nemcsak számunkra látható a kivilágítatlan helyen kószáló állatunk, de biztosak lehetünk abban, hogy az autósok is időben észreveszik a gazdát, és a kutyát is.