A kaparófa cicánk kedvenc búvóhelye lesz

A kisállattartás hazánkban is egyre népszerűbb, a világjárvány alatt minden második háztartás kutyatartó lett. A kutyák mellett a macskák is nagyon kedveltek, egyre többen választják lakótársnak emeletes társasházakban és panelokban is. Hogy ki mit választ nagyban függ a személyiségtől az elfoglaltságtól, az biztos, hogy az állattartás felelősséggel jár, hosszú távon kell a megfelelő életkörülményeket megteremteni.

Tippek macskatartáshoz

A felmérések szerint a háztartásba bekerülő cicák a többi családtaghoz hasonló jogokat szerez, és a magyar macskatulajdonosok több mint háromnegyede jó gazdának tartja magát. Érdekesség, hogy a megkérdezettek zöme nem csak a megfelelő táplálást emeli ki, hanem legalább olyan fontos szempontként tekint a cica megfelelő közérzetének biztosítására.

Hogyan tarthatunk elégedett és boldog cicát beltérben?

Míg korábban háziállat tartás a családi házzal és kerttel rendelkezők körében volt természetes, addig mára ez teljesen átalakult, sokemeletes házak népesültek be a különböző méretű és fajtájú állatokkal. A beltéri életmód azonban jelentősen befolyásolja az állat viselkedését és egészségét, különösen a kültéri mozgás hiánya jár számukra a legnagyobb változással, amely különösen a macskák életmódjára érvényes. Míg egyes macskafajták rendkívül jól alkalmazkodnak a beltéri tartáshoz, addig mások nagyon rosszul viselik a tartó, zárt térben való életet.

Megfelelő személyes tér biztosítása

A macskák számára a szeretetteljes gondozás, és megfelelő táplálás mellett legalább olyan fontos a személyes tér biztosítása. Számos kutatás igazolja, hogy azok a macskák boldogok, akik olyan mozgásformákat is gyakorolhatnak a hétköznapi életben, mint a zsákmányszerzés, az elrejtőzés, vagy a magas területre való felmászás.

Megfelelő játékok

A játékok kiválasztása során célszerű olyan tárgyakat vásárolni, amelyek a vadászat és zsákmányszerzés illúzióját kelti fel bennük.

Dobozok

Biztos sok macskatulajdonos szembesült azzal, hogy a cicája a szekrényben lévő dobozokat előszeretettel használja különösen stresszes helyzetben. Az is érdekes, hogy a várandós cica az ellés közeli időpontjában egy biztonságos dobozt keres magának.

Magasban lévő terület

A szekrény teteje, az emeletes ágy, vagy jól megközelítő polc ideális lehet az átlagos testsúllyal rendelkező cicák számára fel, de az unatkozó cica a vadászösztönével akár kárt is okozhat, például akaratlanul is lesodorhatja a polcra kirakott könyveket és tárgyakat- amelyeket mondjuk pont azért helyeztünk magasba, hogy a felfedező útra induló totyogó gyermek ne érhesse el.

Kaparófa, mint jó alternatíva

Nagyon népszerűek a különböző macskalétrák és kaparófák, amelyek nemcsak a divat szempontjából, hanem a macska egészsége szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen nem a nappaliban lévő kedves bútoraink esnek áldozatul a karmainak élezése, kaparászása miatt. Az állatorvosok véleménye szerint a beltérben tartott macskák karmait két módon szabályozhatjuk, egyrészt rendszeres körömvágással, másrészt macska kaparófa vásárlásával.

Milyen szempontok alapján válasszunk kaparófát?

A kiválasztás szempontjait érdemes a praktikum – például magassága, a pihenőplatformok száma alapján meghatározni. Az ajánlatokat böngészve jó áron vásárolhatunk akár kisebb méretű 112 – 138 cm-es odúval és több pihenő platformmal rendelkező darabokat. A több cicával rendelkezők, vagy nagyobb belterű lakással rendelkezők akár masszív, stabil 170 cm-es „torony akadálypályát” is választhatnak.

De sokak számára elsődleges a dizájn. Szerencsére igen nagy a választék, így akár kémszínű, antracit színű vagy tappancs mintás kaparófa közül is választhat a külcsín iránt különösen érzékeny vásárló.

Hová helyezzük a kaparófát?

Célszerű az új macskafát annak a bútor vagy szőnyeg közelébe elhelyezni, amelyet a macskánk leginkább szétkarmolt. Ha nem akarja azonnal kipróbálni, csábítsuk oda egy kis jutalom falattal, macskamentával, vagy a kedvenc játékszerével. Előbb-utóbb biztosan vonzó lesz számára, és ezzel sikerül a figyelmét az otthonunk féltett darabjairól elterelni.

A kedvező ajánlatokért érdemes a www.hawaj.hu weboldalt felkeresni, ahol közel 20 féle kaparófa közül választhatjuk ki a cicánk számára legideálisabb terméket.