Az őszi hűvös idő nemcsak az emberekre, de a négylábúak számára is veszélyt hordoz!

Jellemzően a hűvös és csapadékos hónapok a kutyákat is megviseli. Bizonyos kutyafajták, különösen a rövidebb orral rendelkezők hajlamosabbak a felső légúti megbetegedésre. Ilyenkor gyakori panasz a makacs köhögés, tüsszentés, vagy akár öklendezés jelentkezhet, de egyes kutyák még hőemelkedéssel és lázzal is küszködnek.

A sok csapadékkal, és alacsony hőmérséklettel rendelkező hónapok nemcsak az embereknek, de a kutyáiknak is felső légúti panaszokat okozhatnak. A kennel köhögés közismert a gazdák körében. Ez az erőteljes köhögéssel járó szezonális kutya betegség egyaránt megviseli az állatot és gazdáját is, és néhány hét alatt gyógyul meg teljesen. A betegséget és a szükséges terápiát állatorvos állapítja meg, manapság már egyszerű védőoltással is megelőzhető.

A főváros mellett a vidéki ebek körében is egy másik, a kennel köhögéshez hasonló tünetekkel járó betegség is tapasztalható. Például a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a problémára, amelyet érdemes a gazdáknak komolyan venni, mivel a tünetek akár komolyabb megbetegedésre is utalhatnak. Az egyesület kéri a felelős kutyatartókat, hogy a kérdéses időszakban a négylábú kedvencekkel kerüljék el nemcsak a kutyafuttatókat, de az olyan alkalmaktól is tartsák távol az állatot, ahol másokkal közös játékba bonyolódhat.

A tapasztalatok szerint a felső légúti betegségek jóval gyakoribbak egyes kutyafajtáknál, például a rövid orral rendelkező kutyák között gyakoribb. Vannak olyan tünetek, amelyek jelzik a gazda számára, hogy szükséges lehet egy állatorvosi kivizsgálás:

  • makacs tüsszögés
  • orrfolyás
  • köhögés
  • fakó, bágyadt tekintet
  • megváltozott étvágy
  • megváltozott aktivitás,
  • a viselkedésben alapvető változások tapasztalhatók.

weimaraner

Hogyan előzhetők meg a négylábúak szezonális megbetegedései?

A fizikai aktivitás fajtánként különböző, viszont minden kutyának szüksége van az egészség megőrzéséhez a rendszeres szabad levegőn végzett testmozgásra. Azonban különösen az említett időszakban inkább ajánlható a kutyakontakt kerülése (erre valószínűleg a vidéki kutyatartóknak van lehetősége).

Ma már köztudott, hogy az immunrendszer állapotáért (hasonlóan az emberhez) döntő mértékben a gyomor-bélrendszer felelős, ezért a táplálék minőségre különös gondot kell fordítani. Mivel egységes, minden kutyára érvényes táplálkozási tanács nem létezik, érdemes különösen a panaszokban érintett időszakban az állatorvostól egyedi, személyre- fajtára szabott tanácsot kérni. A szakember ugyanakkor a hozzátáplálásról a probiotikumok, és táplálék-kiegészítők alkalmazásáról is hasznos javaslatokat tud adni.

Nemcsak a melegben fontos a megfelelő ivóvízfogyasztás, az őszi-téli hónapokban is gondoskodni kell, a kutya tiszta vízhez való hozzáféréséről.