Miért érdemes lányoknak a mérnöki szakmát választani?

Számos oka van, hogy miért nem vonzó a mérnöki szakma a nők számára, pedig a férfiakhoz hasonló karriert futhatnak be a műszaki-technológiai szektorban, és magas fizetést érhetnek el. A Lányok Napja esemény egy pályaorientációs program, amely a tudományok világát valamint a számukra nyíló sokoldalú karrierlehetőségeket mutatja be. A program fókuszában a középiskolás lányok állnak, és célja, hogy minél többek érdeklődését felkeltse a mérnöki pálya iránt.

Miért hasznos a BME Lányok Napja programján részt venni?

Általában a szakmákról a diákok keveset tudnak, és az ismereteket a család, az ismerősök, a kortárs csoportok által szerzik, és ezek alapján hozzák meg a döntést a továbbtanulásról. És bár sok olyan lány van, aki érdeklődik a természettudományos tárgyak iránt – és kiválók is benne -, egyrészt nincsenek tisztában a lehetőségekkel, másrészt kisebb az önbizalmuk abban, hogy sikeresek lehetnek-e ilyen szakterületeken. Az évente megrendezett Lányok Napja egy különleges pályaorientációs rendezvény, amelynek célja, hogy minél többen megismerjék a műszaki és természettudományos pályákban nyíló lehetőségeket.

Miről szól a Lányok Napja eseménysorozat?

A rendezvény több helyszínen zajlik, és a BME elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez, ahol különböző egyetemeket, kutatólaboratóriumokat és gyárakat lehet az esemény keretében meglátogatni. A diákok megismerhetik az olyan képzési lehetőségeket, amelyek a STEM területekhez állnak közel. Nagyon hasznos része a kutatókkal, informatikusokkal, és mérnökökkel való személyes találkozás, akik mesélnek a mindennapi munkájukról, és arról, hogy az egyes szakmák milyen elhelyezkedési lehetőségeket kínálnak lányok számára. Továbbá izgalmas laboratóriumi, és interaktív foglalkozásokon, játékos feladatokban lehet részt venni.

Kedvcsinálóként íme néhány az idei év legnépszerűbb programjai közül:

  • BME VIK – Kibertámadásoktól az áramkörökig a telefonodban!
  • BME TTK – Kísérletek atomokkal, mágnesekkel, agyi encefalogrammal, látáskövetéssel
  • BME VBK – Izgalmas kalandozás a kémiai és biológiai laborok világába
  • BME KJK – A közlekedés jövője – az önvezető autóktól a drónos baleseti helyszínelésig

(Forrás: lanyoknapja.hu)

A program nemcsak középiskolások, hanem a pályaválasztás előtt álló felső tagozatos lányok számára is hasznos. Akik viszont idén lemaradtak volna, azoknak érdemes a BME honlapját megtekinteni, és a programokhoz kapcsolódó képzések között böngészni.

mérnök szakma

Továbbtanulás – Milyen képzést érdemes ma lányoknak választani?

Számos sztereotípia él a köztudatban a fiús vagy lányos szakmákkal kapcsolatosan, pedig a műszaki területen sincsenek olyan szakmák, amelyen egy lány ne tudna helyt állni. Ma már a munkaerőpiacon az angol nyelv megfelelő szintű ismerete alapelvárás, ezért sokan érdeklődnek az angol nyelvű alap és mesterképzések iránt. Összegyűjtöttünk pár jó képzést, amelyek nemcsak izgalmas karrierlehetőséget, de garantáltan jövőbiztos elhelyezkedést is kínálnak lányoknak és fiúknak egyaránt.

Computer Science Engineer BSc

Az informatika iránt egyre több lány is érdeklődik, és bár IT területen is egyre többen dolgoznak, a szakmának jóval több informatikus nőre lenne igénye. A 7 féléves Computer Science Engineer BSc program alapvető mérnöki tantárgyakból, alapozó tárgyakból áll, és a hallgatók a kötelező tárgyakon túl a szakterülethez kapcsolódó humán-és gazdaságtudományok tárgyait is elsajátítják. Majd az elméleti és szakmai alapozást követően az 5. félévtől két szakirányban (Szoftverfejlesztés, Infokommunikációs szakirány) lehet specializálódniuk. A programba jutás fontos feltétele a megfelelő szintű matematika és fizika tudás, és a leendő hallgatóknak egy online Tesztet kell elvégezniük.

Civil Engineer BSc

Az építész szakma régóta vonzó a nők számára is, karrier és biztos elhelyezkedés várja az építész diplomásokat. A 8 féléves Civil Engineer BSc a leghosszabb képzések egyike, amely alatt a hallgatók a stabil építőmérnöki alaptudás mellett a programozás alapjait is elsajátítják. A digitalizáció jegyében megalkotott képzési program jól illeszkedik a fiatal generáció tanulási módszereihez, valamint megfelel az építőipari digitalizációt érintő kihívásoknak is.

Medical Physics Msc

Az egészségügy ígéretes szakterület a női szakemberek számára, és sokféle szerepkör van a jól ismert orvosi szakma mellett. Ma hatalmas az igény orvos fizikus szakemberek iránt az innovatív orvostechnikai eszközöket gyártó cégek részéről, de a tudományos karrier is nyitva áll előttük. A 4 féléves Medical Physics Msc képzés magas szintű elméleti és gyakorlati tudást nyújt a modern technológiát alkalmazó berendezések, mérőeszközök fejlesztéséhez, üzemeltetéséhez, valamint az anatómiai és a természettudományos ismeretekről egyaránt. Jó választás olyan BSc diplomával rendelkezők számára, akik érdeklődnek például az orvosi képalkotás, a sugárterápia, vagy a nukleáris medicina iránt.