Az OKJ-s képzések várható új rendszere

2020-ban nagy változás várható at OKJ szakmai képzések terén.  Az eddig túlságosan szétdarabolt szakmacsoportokat összevonva összesen 171 iskolában lehet majd szakképesítést adó képzéseket folyatni – írja a Népszava.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szakmai képzések két csoportra lesznek osztva, alap és „szakosító” képzésekre. A szakosító képzés, az az alapszakma tovább finomítása, kiegészítése, pl. ha az alapszakma az asztalos, lehetőség van továbbképzésben, iskola rendszeren kívül műbőrasztalosnak tanulni. Egy-egy ágazaton belül minden szakmához azonos alapkészségeket kell megszerezni. Egy-egy szakmát 5 éves technikumi vagy három éves szakiskolákban lehet elvégezni, így, egy-egy szakmán belül az iskolák között nagyobb lesz az átjárhatóság. A rendszer emlékeztet a 20-25 évvel ezelőtti szakiskolai rendszerhez. Egyes vélemények szerint csak arra lesz jó, hogy a jelenlegi szakképzési iskolákat feltöltsék.

A rendelet szerint bővülni fog az iskolai szakképzésben elsajátítható szakmák száma, amelyek közül több szakma érettségihez kötött lesz és esti felnőtt képzésen is el lehet majd sajátítani.

okj képzések

 

Az iskolarendszeren kívüli szakmai képzések, amelyek képző intézmények által lesznek elérhetők, többnyire esti, kiegészítő és a fizetős képzésként lesznek elérhetők. A képzőintézmények elméletileg gyorsabban reagálnak a fejlődésre, egy-egy szakmán belüli változásra, hamarabb képesek kidolgozni új tananyagot.

Ennek ellenére az elemzők szkeptikusak, elsősorban amiatt mert a rendszer kidolgozásában nem látható a megalapozott szakmai háttér és a kidolgozásra ráfordított idő.

További hasznos információk

Új tanév, új központosítás: elzárja a szakmaszerzés rövid útjait a kormány
Miért siess az OKJ-s tanfolyam választással?