Az energiatakarékos izzók károsak az egészségünkre

A német Épületbiológiai Szövetség szerint az energiatakarékos izzók káros hatást fejthetnek ki az egészségre.

A szakértők megállapították, hogy ezeknek az izzóknak nemcsak rendkívül magas a higanytartalmuk, de nagyon magas százalékban bocsájtanak ki magukból elektromágneses sugárzást is. Minderről egy bonni találkozón tájékoztatták a közönséget, ahol az eddig a főleg spórolási szempontként figyelembe vett energiatakarékos izzókat kissé más színben tüntették fel.

Johannes Schmidt, a Neubeuern Épületbiológiai Intézet munkatársának beszámolójából az is kiderült, hogy az energiatakarékos izzók nagy része túllépi a világszerte egységesen megállapított és engedélyezett sugárzási mérték 12-szeresét, de egyes erőteljesebb égő elérhetik a sugárzás 40-szeresét is.

energiatakarekos izzo

Azt már eleve nem tartjuk jónak, hogy az izzók ekkora sugárzást bocsájtanak ki magukból, azonban ennek vajon mekkora lehet az egészségkárosító hatása?

A szakértő azt is hozzátette beszédéhez: arról egyelőre nem tudnak sokat, hogy ezen izzók különleges, jellemzően villódzó fényének hosszú távú használat során milyen hatásai lehetnek az egészségre nézve. Az viszont biztos, hogy az energiatakarékos izzók jelentős mértékben kékes színűek. A kékes színtartalom a mesterséges fény által az embereknek nagy századánál okozhat alvászavarokat, és stressz reakciókat is válthat ki. Mindez annak köszönhető, hogy meggátolja a melatonin nevű hormon termelődését, amely az emberi szervezetben az alvásért és a nyugodt létért felelős.

energiatakarekos ego

Az energiatakarékos égőkkel szemben a hagyományos égők fényspektruma megegyezik a napfényével, így nem okoz sem alvászavart, sem stresszre való hajlandósságot. Johannes Schmidt a káros izzók helyett azt javasolja, hogy cseréljük le lámpáink égőit halogénizzókra. Ezek nagyon sokban hasonlítanak a hagyományos égőkhöz, de annyi a különbség közöttük, hogy belsejükben az izzószál helyett halogén gáz található; így leginkább az autók fényszórójához hasonlíthatjuk fényét. Az épületbiológus úgy gondolja, hogy jelenleg a halogén izzók lehetnek a legjobb választás, ha a hagyományos égőket le szeretnénk cserélni.

Egy másik brit felmérésben közzétett megállapítás szerint az energiatakarékos izzók túlzott UV fény kibocsájtásának köszönhetően az embereknél hajlamosság alakul ki az ekcémára, a lupusra, valamint egy másik hematológiai betegségre is, a porfíriára.