Tippek az időskorú kutyák gondozásához

Sajnos a kutyatartók szembesülnek azzal a problémával, hogy a házikedvencen is idővel az öregedés jeleit tapasztalják. Mi a teendő, milyen változtatásokat kell a hétköznapi állattartásban alkalmazni.

Ma már a jobb tartási körülmények, és a korszerű táplálási feltételek eredményeként a napjainkban igazi társként tartott háziállatok élettartama hosszabb, és egészségesebben élnek, mint korábban. Azonban kénytelenek a gazdák idővel szembesülni azzal, hogy az egykoron örökmozgó játékos kutyájuk nemcsak lelassul, de személyisége is megváltozik. A korral járó változások természetes folyamat része, amelyre érdemes a gazdáknak felkészülni, hogyan segítsenek a kedvenc számára az aktuális feltételekhez alkalmazkodni.

Az idősödés biztos jelei a kutyáknál

A kutyák idősödésének jelei hasonlóak sok szempontból az emberéhez, nem csak az egykor fényes bundájuk kezd el deresedni, de testük veszít a rugalmasságából, fáradékonyabbak lesznek, és a reflexük is lassul a korábbiakhoz képest.

A gazdák általában a kutya aktivitásának a csökkenését, és egyre gyakoribb hangosabb alvást érzékelik, mint az öregedés első tüneteit. Az emberekhez hasonlóan az öregedés folyamata fajtánként és egyedenként különböző időben mutatkozik. Gyakran tapasztalják az idősebb kutya tulajdonosok, hogy jelentősen csökken a testmozgásra való hajlandóság, és az éberség és gyakori a levertség, kedvtelenség is napközben. Amíg a kistestű ebek akár 12 éves korukig megőrzik a fiatalosságukat, addig a nagytestű kedvenceinknél akár a 8 éves koruk környékén is tapasztalhatók.

Mi a teendő az idősödő kutyákkal?

Felülvizsgálat évente 2-szer

Ebben a korban a rendszeres állatorvosi vizsgálatnak kiemelt szerepe van, a szakértők félévente javasolják az állat felülvizsgálatát, és a fogazatának az ellenőriztetését. Előfordulhat, hogy az állatorvos étrendkiegészítőt javasol az ízületi problémák mérséklésére.

Étrendmódosítás

Gyakori probléma, hogy az idősödő kutya annak ellenére hízik, hogy nem többet, hanem inkább kevesebbet eszik. Ez az anyagcsere lassulás és a kevesebb mozgás következménye, azonban az emberhez hasonlóan a túlsúly az egészség állapotának romlását fokozhatja, például ízületi és szívelégtelenségi panaszokat vált ki. A napi egyszeri bőséges étkezésről javasolt áttérni a napi kétszeri, de kisebb adagból álló étkezésre, valamint olyan tápra váltani, amely alkalmanként és adagonként biztosítja a 18 százalék fehérje, és 5 százalék zsírtartalmat.

Minden napi testmozgás

A rendszeres testmozgás továbbra is fontos, egyrészt az elhízás nemcsak az állat életét rövidítheti meg, de sok egészségügyi problémát okoz. Idősebb kutyánál a terhelésnek az életkorhoz, és az állapotának megfelelő intenzitásúnak kell lenni, célszerű a tempót lassítani.

Ajánlott a lépcsőzés kerülése, az időjárás elleni védelem kutyaruhával, hiszen a hideg, változékony idő nem tesz jót az ízületi betegségben szenvedő állatnak. A testhőmérséklet szinten tartása sem megy már úgy, mint fiatalabb korban, a tikkasztó hőség különösen megterhelő a kutyus szívének.