Az erika és a csarab az őszi-téli időszak királynői

A hideg idő beálltával sem kell lemondani a virágokról, hiszen az erika és a csarab különböző színben pompázik. Megfelelő gondozással évekig dísze lehet a kertünknek, vagy a teraszunknak. Mindkét növény fagyálló, azonban a kemény fagyok ellen különösen a cserépben nevelt erikát és csarabot védeni kell: a földjét takarjuk be egy kevés szalmával, vagy falevéllel.

Az erika évelő törpecserje, a hangafélék igen nagy számú családjába tartozik. Sokan tévesztik össze a csarabbal, amely szintén egy a hangák közül, de az erika ára jóval magasabb. Az erika jól felismerhető kicsi harangszerű virágairól, amelyek különféle színárnyalatokban: rózsaszíntől a mályván át, a krémszínű, lilás virágok egyaránt gyönyörűek. Nagyon jól mutatnak balkonládában, de a nagyobb terjedelmű virágtartókban is, és jól társíthatók a különböző törpe örökzöldekkel. Jó tudni, hogy a hangafélék nem egyformán télállóak, az erica carnea kiválóan tűri a fagyot, de más fajtákat ajánlott a kemény tél előtt betakargatni, vagy fagymentes helyen tárolni.

Az erika gondozása

Az erika számára az ültetéshez a tavasz legjobb, igaz, hogy ilyenkor jóval kisebb a választék, mint ősszel. Az ültetést még kora ősszel érdemes végezni, akár virágföldbe, de cserépbe is helyezhető. Jó tudni, hogy az erika és a csarab a savanyú talajt kedveli, így az ültetésükhöz az üzletekben a savanyú földet (rododendron, hortenzia számára ajánlott) válasszuk. Öntözéshez mindig lágy vizet használjunk, valamint tavasztól nyár végéig havonta legalább egyszer tápoldattal is öntözzük meg.

A csarab (Calluna vulgaris) egész Európában előfordul, hazánkban a kavicsos tőzeges talajon őshonos, mint például a Balaton felvidéken és Nyugat-Dunántúlon. Virágai, amelyek a mályvától a rózsaszínig előfordulnak, nyártól egészen szeptemberig, de a késői fajták jellemzően novemberig, a kertek és a balkonok díszei. A kertben elültetetett csarab leginkább a napos félárnyékos helyet kedveli, és mindenképp savanyú típusú virágföldet válasszunk.

A csarab gondozása

A csarab a kevésbé igényes növények közé tartozik. Hasonlóan az erikához a lágy vizet kedveli, de a túlöntözésre mindenképp figyeljünk. Gyakori probléma, hogy a különböző üzletekben vásárolt csarab nagyon hamar tönkremegy, ennek oka a nem megfelelő talaj és a túlzott mértékű, kemény vizes locsolás is lehet. A cserepes, vagy balkonládában nevelt csarabnál jobban kell ügyelni a megfelelő vízellátásra, hiszen a kisebb földdarab jóval könnyebben szárad ki a kertbe ültetett növény talajához képest. Télen a fagytól több módon óvhatjuk: egyrészt cserepestül egy verembe is süllyeszthetjük, másrészt fagymentes helyre is átvihetjük. Habár az enyhébb teleket jól tűrik, de amikor akár -15 Celsius fok is előfordulhat, a fiatal növények gyökere könnyebben átfagyhat, ezért érdemes idejében a földjét betakargatni falevéllel, vagy szalmával.