A gyorséttermek már a gondolatainkban is egészségtelenek

A gyorséttermekben való étkezés napjaink felgyorsult világának tökéletes példája. A Psychological Science tudományos lap szerint a gyorséttermekben való étkezés duplán károsítja a szervezetünket.

Ha meghalljuk a gyorsétterem kifejezést, a szervezetünk automatikusan idegeskedéssel, türelmetlenséggel, és meggondolatlansággal válaszol, pusztán a szó hallatán.

Egy speciális kutatást azzal a céllal végeztek el nemrég, hogy megértsék: miként reagálnak az emberek a gyorséttermekre és hogy befolyásolják-e ezek valamiben a napi tevékenységüket, vagy sem. A kísérletet elvégezték és az eredményét, amely szerint igenis befolyásol minket a gyorsétterem mivolta, a Scientific American című lap ismertette.

gyorsetterem

A gyorséttermek gondolataban is károsak

A kutatásban résztvevő alanyoknak a két leghíresebb gyorsétterem logóját, a McDonald’s, és a KFC ismert emblémáját kellett nézniük néhány percen keresztül. Ezután különböző kérdésekre kellett válaszolniuk teszt formájában. A válaszolók többsége a vizsgálat további részében nagyobb arányban vásárolt olyan szempontok alapján, melyek a spórolást és a praktikusságot tartották szem előtt.

Például a korábbi, kisebb pénznyereményt választották a későbbi, de több pénz helyett, vagy olyan termékeket vettek, mint a 2 az 1-ben sampon és balzsam. A vizsgált alanyok számukra időkorlát nélkül biztosított szépirodalmi szöveget is csak felszínesen olvasták el, hogy további időt spóroljanak meg vele.

A kísérletet elvégző személyek, Chen-Bo Zhong és Sanford DeVoe a Torontói Egyetem pszichológusai voltak, és az úgynevezett behavioral priming módszert használták a kutatás során. A módszer alapvetően arról szól, hogy a tudatos érzékelési küszöbnél rövidebb ideig villantják fel a logókat a tesztalanyok előtt a képernyőn, majd ezután közvetlenül szöveget olvastatnak fel velük.

hamburger

A bemutatott szimbólumok hatása az volt, hogy az illetők gyorsabban kezdtek olvasni, olyan érzésük lehetett, hogy egyfajta időbeli kényszer nehezedik rájuk. Ennek értelmében a gyorséttermek olyan hatást fejtenek ki az emberekre, amitől úgy érezzük, hogy türelmetlenek vagyunk és rohannunk kell. Ez pedig a szakértők szerint a szabadidő kárára mehet. Vannak olyan emberek, akik eleve hajlamosabbak a stressz és egyéb vele járó betegségek, vagy a depresszív viselkedés kialakítására, nekik különösen fontos lenne, hogy ezt a plusz felesleges stresszt kivédjék.