Gender kérdés a kozmetológiában?

Talán nem sokan tudják, hogy manapság a kozmetikai termékek hatásosságát nagyon sokszor férfi alanyokon tesztelik. Érdekes, mivel egyértelműen kimutatott, hogy a különböző összetevők másképp hatnak a férfiak, mint  a nők bőrén. Néhány éve egy Brüsszelben tartott konferencián kimondták, hogy a nők számára szánt kozmetikumokat nők bőrén kell tesztelni, mert másképp hatnak és az esetleges mellékhatások is gyakrabban jelentkezhetnek. Mind ettől függetlenül az is tény, hogy mostanában a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb a férfi fogyasztók aránya a kozmetikai termékeket illetően, illetve egyre többen vesznek igénybe esztétikai beavatkozásokat is, mint például botox kezelés vagy ráncfeltöltés.

Egyre több férfi modellel találkozhatunk a közösségi médiában, a televízióban és az újságok címlapján, reklámokban, akik követendő példaként szerepelnek az X- és Y generáció férfitagjai számára. Számtalan, kifejezetten az erősebb nem számára ajánlott termékkel találkozhatunk a ránctalanító krémeken, a táskás szem elfedésére szolgáló alapozókon át, a testolajokig, nem beszélve a borotválkozási, szőrtelenítő és hajápoló termékekről.  Egyre többen vágynak sima, szőrtelen, ápolt bőrre, főleg azok körében akik rendszeres látogatói az edzőtermeknek is. Valóban fontos lenne kifejezetten a férfiak számára szánt termékeket használni?

 

A válasz egyértelműen igen! A férfiak bőre nagyon sokban különbözik a nőkétől. Mindenekfelett bőrük PH-ja savasabb és kb. 20%-kal vastagabb, tehát kevésbé érzékeny. Ugyanakkor jobban ki van téve a minden napos traumáknak, sérülésnek a borotválkozás által. Mivel magasabb a verejtékmirigyek száma és volumene is, ezért bőrük zsírosabb, hajlamosabb a a felszíni egyenetlenségre. A bőr vérellátása fokozottabb, magasabb a kollagén tartalma, hajlamosabb az izzadásra. És végül hormonális okok miatt a férfiak bőre lassabban és később öregszik,  azonban ha a szövetek elkezdenek megereszkedni, a folyamat sokkal váratlanabbul kezdődik mint  a nők esetében és kezdetben főleg a szem környékét és az úgy nevezett nazolabiális ( vagyis orr-szájzug) redőt érinti. A fentiekből rögtön következik a kérdés, hogy ha a férfiak bőre ellenállóbb, akkor kevésbé hajlamosak az allergiára is?

Ezzel kapcsolatban kevés tanulmány született, azonban ezek alapján  úgy tűnik, hogy kisebb százalékban alakul ki allergiás bőrreakció a kozmetikumok használatakor, mint  a nőknél. Bizonyos összetevők, mint például a nikkel, a nők esetében 15-19%-ban, míg a férfiak esetén 1-9%-ban okoz allergiás reakciót. Tehát akkor kevesebb a mellékhatás és a kozmetikumok használatának kockázata a férfiak esetében? A rendelkezésre álló kevés esetszámú  tanulmányok alapján ezt nem lehet biztonsággal állítani. Egyelőre a kozmetikai ipar sem foglalkozik behatóbban ezzel a témával. Egy olyan világban, ahol a nemek közötti szerepek sokszor felcserélődnek, illetve  a különbségek csökkenek ( egyre több a feminin férfi, illetve maszkulin típusú nő) a kozmetikai iparban és az esztétika területén is számolni kell azonban azzal, hogy növekedni fog a férfiak részéről is az igény a fiatalságuk megtartására, bőrük, küllemük ápolására.  Tehát a kozmetikai termékek és az orvos esztétikai kezelések tekintetében is egyre fontosabb lesz a „gender kérdés”.