Árvácska gondozása

Az árvácska az egyik legismertebb virágfajta. Korábban főként köztereken és temetőkben ültették, azonban napjainkban a számtalan új pompás színű árvácskák a balkonok és kertek kedvelt növényei közé sorolhatók. Gondozása nem igényel bonyolult feltételeket, különösen a kisvirágú fajták a téli fagyoknak is ellenállnak.

A kerti árvácska (Viola Wittrockiana) mai formája kb. 150 évvel ezelőtt, két ősibb fajta árvácskák keresztezésével jött létre. A hibrid variációk általában két színben pompáznak és nagy virágszirmaik cakkos szélűek. Igen kedvelt gyors növekedése, és hosszú ideig tartó virágzása miatt.

Árvácska gondozása

Árvácska gondozása

Az árvácska ideális a kezdő hobbikertészek, és a kis hellyel rendelkezők számára is. Ültethető balkonládába, napfényes teraszokra és ágyásba is. Annak ellenére, hogy kedveli a napfényt, félárnyékban sem megy tönkre. Ültessük jó vízáteresztő képességű laza talajba. A bőséges öntözést és a rendszeres tápoldatozást (elég kéthetente) meghálálja. Az árvácska gondozása gyakorlatilag az elszáradt hajtások és virágok eltávolításában kimerül. Betegségekre, kártevőkre általában nem érzékeny, ha esetleg fertőzött leveleket látnánk – jellemzően a meleg idő beköszöntével, használjunk gombaölő szereket, és ezeket távolítsuk el. A téli fagyokat főként a kisvirágú fajták könnyen átvészelik takarás nélkül is.