Mexikói konyha

Ha betért egy mexikói étterembe, ne számítson rá, hogy gyorsan megvacsorázik. Vegye úgy, hogy egy kellemes estét fog eltölteni, miközben remek ízekbe kóstolhat bele. Nem ritka, hogy a műsor keretében még táncra is invitálják, amit ne utasítson vissza, hiszen tényleg emlékezetes estéje lesz.

Mexikóban ne próbáljuk a hagyományos magyar étkezési szokásokat követni. Általában egyszerre nem esznek annyit, mint mi, magyarok, a leves-főétel-desszert felállás nem jellemző. Ne is próbáljunk különböző laktató leveseket keresni az étlapon, mert ez a fogás nem annyira jellemző.
Amint elfoglaltuk a helyünket az asztalnál, a pincér már kérés nélkül hozza az első fogást, ami igazából némi ropogtatnivaló az étkezés előtt. Kedvelt a nachos, vagy frissen sült kis cipó fokhagymás olajjal. Mire az ételünket kihozzák, már el is teltünk az előétellel, ezért a desszertet ajánlatos majd a legvégén megrendelni. Vannak olyan kedvelt fogások, amiket mi magunk készíthetünk el, ehhez a hozzávalókat kis cseréptálkákban szolgálják fel. Külön élvezetet nyújt a különböző tálkákból megtölteni a tortillát, majd saját kezűleg feltekerni és jóízűen megenni.

A mexikói konyha alapelemei:

Frijoles: Nagy szemű, sötét babból készült püré. Kedvelt alkotója a különböző töltelékeknek.

Salsa: Mártás-, vagy szószféle, nincs rá pontos magyar kifejezés, inkább a használatával lehet körülírni. Ezt kínálják például a tortilla chips mellé mártogatni, de töltelékként is használják a különféle ételekhez. Rengeteg ízben készítik, alapja általában nagyon kicsi darabkákra aprított zöldség (paradicsom, avokadó, stb…), ezt a keveréket ízesítik sóval, borssal és más fűszerekkel. Kedvelt alkotóeleme a lime (zöldcitrom), ami egy picit pikánssá teszi az ízeket.

Guacamole: A legismertebb és legkedveltebb salsa. Nagyon apróra vágott avokadó, paradicsom, és hagyma keveréke. Sóval, borssal és lime-lével ízesítik.

Habanero: Méregerős paprika nagyon apróra, szinte krémesre aprítva.

Tortilla: A mexikói tortilla egy palacsinta formájú, kukoricalisztből és vízből készült vékony lepény. A mexikói gasztronómiában a tortilla története több ezer évre nyúlik vissza. Eredetileg az elkészített tésztát kerek formára nyújtották, majd forró kövön megsütötték, de ez a módszer már nem megfelelő nagyobb mennyiségek gyártásához, ezért a tortilla készítést is gépesítették. A mexikói gasztronómiában a tortillának olyan szerepe van, mint itthon a kenyérnek. Ahogy itthon sem süt minden háziasszony kenyeret, úgy Mexikóban sem készít minden család magának tortillát. Ezt a kukoricalepényt főként Mexikó piacain lehet beszerezni, ahonnan a háziasszonyok húsz-harmincasával viszik haza és készítik belőle a legkülönbözőbb ételeket. A tortillát lehet sütni, különböző töltelékkel tölteni, feltekerni, szósszal vagy szósz nélkül tálalni. Ha kis háromszögletű darabokra vágják és forró olajban hirtelen megsütik, akkor a hazai értelmezésben vett chipset kapjuk, ezt lehet mártogatni a különféle szószokba, amit Mexikóban mindig kínálnak a tortilla chips mellé. A mártásokkal együtt feltálalt tortilla chipset nachosnak nevezik. A tortilla és a tortilla chips előre csomagolt változatban itthon is kapható.

Nachos: Kis háromszögletű darabokra vágott tortilla forró olajba, hirtelen megsütve és különféle szószokkal tálalva.

Tostadas: Sült tortilla, a tetején sült bab, csirke, vékony csíkokra vágott salátalevél, guacamole, tejföl, reszelt sajt.

Quesadillas: Elsősorban kukoricalisztből készült tortilla sajttal töltve és megsütve. Vannak olyan változatai, amikor a sajt mellett gomba, csirke vagy marhahús, vagy rák is van a töltelékben. Általában három darab van egy adagban.

Enchiladas: Az alapja tortilla, általában sajttal, hagymával, és csirkével van töltve, palacsintaszerűen feltekerve és a végén egyben megsütve. Tálalás előtt zöldparadicsom-mártással tálalják. Általában három darab van egy adagban.

Tacos: Kukoricalisztből készült tortilla, rengeteg sok töltelék-variációval: csirkével, tojással, tengeri herkentyűkkel, chili paprikával és sajttal. Általában három darab van egy adagban.

Sopes: Kis kukoricalisztből készült kosárkák babbal és mexikói szósszal töltve, sajttal megszórva. Általában három darab van egy adagban.

Guacamole con totopos: Ez a legnépszerűbb mexikói előétel. Tortilla chips guacamole-lal tálalva a mártogatáshoz.

Fajitas: Az egyik legtipikusabb mexikói fogás. Egy nagy serpenyőben megsütik a csíkokra vágott zöldségdarabokat és a húsdarabokat (csirke, marha vagy rák), ezt a ragut egy tálba teszik. E mellé tálalnak kisebb tálkákban babpürét, guacamole-t, habanerót, tejfölt, és egy kosárban tortillát. A vendég kedve szerint tölti meg az előbb felsoroltakból saját tortilláját.

Burritos: Egy nagy tortilla töltve hússal és zöldségekkel, megsütve és mexikói mártással leöntve. Olyasmi, mint az Enchiladas, csak nem sok kis feltekert tortilla van az adagban, hanem egy nagy.

Ceviche: Nagyon apróra vágott paradicsom, avokadó, hagyma, rák, kagyló összekeverve és citromos, olíva olajas lével felöntve.