A coliving egyik fő előnye a rugalmas bérleti szerződés

Ma már a fiatalok számára a lakhatás és a munkahely nem azt jelenti, mint a korábbi évtizedekben, egyre többen dolgoznak a világ különböző pontjáról, és igényeiknek, lehetőségeiknek megfelelően váltanak országot akár évente több alkalommal. A flexibilis életmódra kiváló lehetőséget biztosít a coliving, azonban népszerű a közösségben való együtt élés miatt.

Ma már a mobilitás nem csak azt jelenti, hogy a lakhelyünkről a munkahelyünkre akár napi szinten ingázunk. Sokan nem kívánnak egy adott helyen letelepedni, hanem változatosan, több országot és várost akarnak kipróbálni akár hosszabb, vagy rövidebb időre.

A coliving egyik nagy előnye, hogy rugalmas bérleti szerződés lehetőségét nyújtja. Vannak olyan cégek, amelyek minimum három hónapos szerződést kötnek, de összehasonlítva a hagyományos bérleményekkel, ez jóval kedvezőbb, hiszen általában egy év alatt szóba sem állnak az emberrel, és a szerződések felbontása sem egyszerű, anélkül hogy a kaució ne veszne el.

Manapság már igen sok fajta együtt élő közösség működik szerte a világban, vannak kifejezetten népszerű országok és nagyvárosok, amelyek vonzzák a művészeket, a kreatív szakma képviselőit, a fiatal startapukat, de sokféle szakmájú és érdeklődésű fiatal, digitális nomád találja meg a számítását. Amerikában főként Los Angeles, New York és San Francisco a legvonzóbb, Európában London, de a tendenciák azt mutatják, hogy olyan gyönyörű nyaralási célpontok, mint Bali, Thaiföld, és Indonézia is felzárkózik a felkapott coliving helyek közé.

Érdemes megemlíteni a Nagyhercegséget, amely az elmúlt években a gyakornoki állások kapcsán az egyik felkapott várossá vált. Ennek oka, hogy az uniós intézmények átlagon felüli lehetőségeket biztosítanak a fiatalok számára. A Luxemburgot választók viszont kénytelenek azzal szembesülni, hogy nagyon magas árat kell fizetni a jó ár-érték arányú albérletért. Számos cég alakult az űr betöltésére: A Vaubanfort.lu tíz éve még csak a legfelkapottabb Kirchberg negyedben kínálta a kiadó szobáit, addig manapság a főváros legjobb környékein, és szerte az országban száznál több ingatlant közvetít, amely ideális az új generáció számára.