Légy mértéktartó alkoholfogyasztó!

A hétvégi bulik, a meghitt borozgatások, a kötelező koccintások mind-mind károsak lehetnek, ha rendszeressé válnak. Te milyen gyakran iszol alkoholt? Meg tudsz állni egy-két pohárnál? Arra keressük a választ, hogy meddig számít egészségesnek némi szeszes ital, és honnantól nevezhetjük problémának a jelenlétét.

Alkalmi alkoholfogyasztó kontra iszákos

Magyarország élen jár az alkoholfogyasztó társadalmak között az alkoholisták és a literek számát tekintve egyaránt. Nem kérdés, szeretünk mulatni. Nálunk azonban a szórakozás egyet jelent az alkoholfogyasztással. Egy kis bor, egy kis pálinka, egy kis koktél… Valamit mindig iszunk, akkor is, ha szomorúak vagyunk, akkor is, ha vidámak vagyunk, és akkor is, ha semmilyen a kedvünk és szeretnénk feldobni valamivel. Rituálénak számítanak az otthoni borozgatós beszélgetések, az üljünk be valahová meginni valamit és dumálni akciók, a csináljunk kerti partit szilvapálinkával és a jöjjünk össze pezsgőzni, mert szülinapot ünneplünk esetek. Egy idő után viszont hozzá szokik a szervezet és azt veszed majd észre, hogy már nem is tudod igazán jól érezni magad társaságban, ha nem iszol, már minden nehéz munkanap után ráveszel valakit, hogy lazítson veled egy kicsit a közeli bárban, és már mindent ünnepelni kell a haverokkal, csak hogy összejöjjön a társaság egy kis közös piálásra.

Sajnos, ha csak hétvégén iszol, de akkor mindig, már az is függőségnek számít. És valóban, a vörösborból egy deci egészséges, de ha megiszod minden nap, azzal is rendszert viszel az életedbe, ha pedig hétvégén húzol le egy üveggel és lerészegedsz, azzal sem teszel jót a szervezetednek. Nem azt mondjuk, hogy kezdj antialkoholista életvitelbe. Nem kell. Az alkohol hozzá tartozik az életünkhöz, szociális tényező, alkalmakkor igenis jól esik az az egy-két pohárka. A gond ott kezdődik, mikor sóvárog utána a szervezeted, és egyes tulajdonságjegyeid, mint például a közvetlenség és a felhőtlen jókedv már csak ennek hatására jönnek elő belőled. Tanulj meg mértéket tartani. Senki nem szedi le a fejed, ha a munkatársakkal való iszogatás alatt te csak ásványvizet vagy gyümölcslevet fogyasztasz. Az erőszakos embereket könnyedén leszerelheted valamilyen kifogással, például, hogy még vezetned kell, vagy dolgod van, a társaság fele viszont legközelebb valószínűleg a te példádat követi majd.

alkohol

Angliában jelenleg azt tervezik, hogy törvény által 24 évre emelik a korhatárt, ami alatt nem lehet legálisan alkoholt vásárolni. Egyre nagyobb problémát okoz ugyanis a fiatalok ivászata, sokszor akár hétköznap is. Egy brit tudós arra hivatkozik, hogy mivel az alkoholfogyasztás gátolja az agy fejlődését, reális döntés lenne feljebb tolni a korhatárt, ez persze meg nem oldaná meg az egész társadalom problémáját. Valahogyan hozzá jutnak úgyis, ha akarnak.

Tartsd szem előtt, hogy milyen rossz érzés egy végig alkoholizált éjszaka után reggel éktelen fejfájással a párnába fúrni az arcod szégyenedben. És jussanak eszedbe azok az alkoholisták, akikkel életed során találkoztál, és az, hogy egy részeg nőnél kevés van csúnyább a világon. Légy tehát tudatos és mértékletes alkoholfogyasztó!