Elhízás – Hogyan küzdj a plusz kilók ellen?

A túlsúly és az elhízás szavak szinte már beevődtek mindennapjainkba, ennek ellenére sokan nem tudnak mit kezdeni ezzel a népbetegséggel. Most megtudhatod, mit tehetsz, ha te is az elhízás ellen küzdesz!

Az elhízás igen komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, a magas vérnyomástól kezdve egészen a különböző szívbetegségekig. A legtöbben sajnos csak akkor figyelnek fel a vészjelekre, ha már túl késő. De honnan tudhatod, hogy túlsúlyos, elhízott, esetleg kórosan elhízott vagy-e vagy sem?

Többféle módszer van az ideális testsúly kiszámolására. Testedet mégis te ismered a legjobban, így a különböző kalkulátorok segítsége nélkül is tudnod, érezned kell, ha valami nincs rendben. Az elhízás első jelei a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, ízületi problémák, epekő, a cukorbetegség pedig szinte elkerülhetetlen velejárója, jóllehet nemcsak elhízott emberek lehetnek cukorbetegek.

Mit tegyél, ha kiderül, hogy el vagy hízva?

Ha te is tapasztalod ezeket a jeleket, azonnal orvosi segítséget kell kérned, mielőtt még rosszabbra fordulna az egészségi állapotod. Ilyen esetekben, a teljes kivizsgálást követően az orvos szigorú diétát ír fel, vagy ajánl egy táplálkozási szakértőt, akivel együtt megtaláljátok a neked leginkább megfelelő étrendet.

Egy elhízott személy általában gyorsabban lefogy, mint egy normál testsúlyú, legalábbis az első szakaszban, így minden okod megvan rá, hogy elkezdj egy diétát! De vigyázz, mert a leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek az, hogy orvosi segítség nélkül fognak bele egy-egy erősebb diétába. A diétának nem kell drasztikusnak lennie, inkább kiegyensúlyozott, egészséges diétát válassz, amely nem csökkenti drasztikusan a bevitt kalóriák számát – mert nem szeretnél szédülni az utcán, vagy a fogyás után visszaszedni a leadott kilókat.

A mozgásnak fontos szerepe van a fogyásban és az egészséges élet megőrzésében. A napi, rendszeres testmozgás nélkül, fáradozásaid kárba vesznek. Meg kell tanulnod energiát és időt fordítani a testmozgásra, napi legalább 60 percben.

Figyelj arra, hogy hetente ne adj le többet fél, esetleg egy kilónál, mert az károsan hathat a szervezetedre és hosszú távon épp az ellenkező hatást éred el vele. Ne feledd, hogy az életviteleden kell változtatnod ahhoz, hogy erőfeszítéseid meghozzák a várt eredményt. Ez azt jelenti, hogy egy életen át egészségesen kell táplálkoznod, és nem azt, hogy egy drasztikus diéta után visszaállhatsz régi, romboló étkezési szokásaidhoz.