Egy kis segítség az ipari kenőanyag vásárláshoz

Rengetegszer hallhattuk már azt a kifejezést, hogy valaminek flottul vagy jobban mondva olajozottan kell mennie, működnie. Ez mindig jó, ha így van és ez az élet talán minden egyes területén igaz. Elsősorban a saját életünkben, a munkánkban, a kapcsolatainkban, de sorolhatnánk hosszasan.

Olajozott gyártási folyamatok

Így van ez az iparban is. Elsőre talán nem is gondolná, hogy mekkora szerepük lehet az ipari kenőanyagoknak azért, hogy minden tökéletesen működjön. Az élet, vagyis az ipar közel minden területén használnak kenőanyagot az anyagkopás és korrózió ellen, illetve azért, hogy a gyártási folyamatok során ne legyenek fennakadások. Hiszen, ha valami nem működik olajozottan vagy elakad a termelés akkor az a gyártó profitjában is megjelenik. A gyártási folyamatok optimalizálásának egyik legjobb megoldása lehet az egyik Klüber Lubrication kenőanyag kiválasztása. A választék hihetetlen széles.

Az autózás előtt a gyártásnál is elkel az olajozás

Remek példa lehet az autógyártás. Biztosan senki sem számolta még össze, de egy autóban akár 250 olyan súrlódási pont van, ahol szükség van kenőanyagra. Az autók esetében például, amikor beállítja az ülést és éppen a helyére csúsztatja vagy ahhoz, hogy a sebváltó megfelelően működjön szintén kenőanyag kell, de ahhoz is, hogy a központi zár szinkronban és gyorsan kinyíljon. Persze nem csak kívül, hanem az autó belsejében is mindennek tökéletesen kell működnie. Ezért kenőanyagokat használnak a motorokhoz, a tengelyekhez, a hajtáslánchoz és az alváznál is. Ez tulajdonképpen láthatatlan, de ugyanakkor nélkülözhetetlen a működéshez.

Milyen kenőanyagok léteznek?

A kenőanyagok közül talán a legismertebbek a különböző kenőolajok. Miért fontos a kenőolajok használata? Egészen egyszerűen azért, mert ennek a segítségével a súrlódást és a kopást minimálisra lehet csökkenteni, hiszen az olaj egyfajta úgynevezett folyadékfilmet képez az adott felületen. A kenőolajoknak nagyon jó a hőelvezetése, ami azért különösen fontos, mert a súrlódás során bizony hő keletkezik és nagyon fontos, hogy az olaj képes legyen azt elvezetni, ezáltal nem bomlik le és hosszú időn keresztül tartós hatást tud kifejteni.

Mivel olajról beszélünk, így mondani sem kell, hogy folyékony. Ebből következik, hogy olyan helyekre is be tud hatolni, ahova csak folyékony anyaggal lehet, mással nem. Erre nagyon jó példa a különböző típusú láncok. A jó minőségű olajok nem hagynak/képeznek úgynevezett maradékanyagot. Sőt, inkább az az igazán jó, ha fel tudnak oldani olyan leragadt szennyeződéseket, amik kifejezetten a magas hő hatására keletkeznek és leragadnak.

Persze, attól függően, hogy éppen mire van szükségünk, nem csak olajok léteznek, hanem kenőzsírok, kenőviaszok, szerelőpaszták, sőt még spray-k is. Mivel rengetegféle munkafolyamat létezik a különböző iparágakban, így fontos is, hogy mindenki a legmegfelelőbb kenőanyagot tudja kiválasztani ahhoz, hogy minél olajozottabban működjenek a dolgok.