Pigmentfolt eltávolítás

A pigmentfolt, mint esztétikai probléma sokak számára okoz gondot. Azonban a nap hatására megjelenő foltok, bőrelváltozások megjelenésére nem csak azok számíthatnak, akik nyáron tengerparton, vízparton nyaralnak.

A barna foltok kialakulására különösen a várandósság idején nagy az esély, jellemzően az első pár hónapban jelenhet meg az arra érzékenyek bőrén. Szerencsére már erre is van biztonságos és hatékony eljárás. A pigmentfolt eltávolítás az ebédidős kezelések közé tartozik, egy olyan fájdalom mentes eljárás, amely ma már mindenki számára elérhető, és hosszú távú eredményeket garantál.

A pigmentfoltok kialakulásának okai

A különböző májfoltok, pigmentfoltok a leggyakrabban az arc, a dekoltázs és a kézfej bőrén alakulnak ki közvetlenül a napsugárzás UV tartománya által. Az elváltozások oka a bőr pigmentanyagának a melaninnak a felhalmozódása. Sokak életét keseríti meg, a kialakulásában számtalan tényező állhat, például hormonális változások, genetikai tényezők, belszervi problémák, de manapság igen gyakori a fényérzékenyítő kozmetikumok szerepe is.

Sokan nem is gondolják, hogy az arcbőr a káros UVA sugarak nem csak a szabadtéren fejtik ki hatásukat, hanem az ablaküvegen át is átjutnak, így azoknál is kialakulhat, akik nagy ablakfelület közelében ülnek, vagy sokat autóznak, mivel az oldalsó ablakokon is keresztül is áthatolhat. Másik hiba, hogy sokan csak akkor kenik be a bőrüket, amikor süt a nap, pedig a felhős idő ugyanolyan veszélyes az UV sugarak szempontjából.

Pigmentfoltok a várandósság idején

A várandósság idején a hormonális változások miatt sok kismama tapasztalja, hogy a homlokon, az arcon, valamint a felső ajak felett szabad szemmel is jól látható barnás – esetenként egész sötétbarna színű-  foltok jelennek meg általában a negyedik hónapban. Ennek oka, hogy az ösztrogén hormon szintje a korábbi állapothoz képest jóval megemelkedik, és ennek következtében a melanin termelődése is megnő. A napsugárzás jelentősen növeli a kialakulásának esélyét, így nem csak azoknak kell védekezni, akik vízpartra mennek, hanem gyakorlatilag mindenkinek, hiszen természetes, hogy a szabad levegőn napfény éri a bőrt.

A pigmentfoltok megelőzése

Azoknak a páciensek, akiknek a bőre hajlamos a foltosodásra sajnos egész életükben ügyelni kell a napfényvédelemre. Ez a hétköznapokban azt jelenti, hogy nem csak a nyári szezonban, hanem a téli, őszi, tavaszi hónapokban is legalább 30-50 faktoros fényvédő krémet javasolt használniuk, és a krémezést bizonyos időközönként célszerű megismételni.

A pigmentfoltok eltávolításának módszerei

A különböző méretű foltok számos módszerrel hatékonyan kezelhetők. Például a kézfejen és az arcon lévő kisebb foltokra ideális a lézeres kezelés. A nagyobb, kiterjedtebb foltokra az IPL kezelés javasolható. Az orvos által meghatározott számú kezeléssel jelentősen halványíthatók a foltok. A tartós eredmények fenntartásához azonban kúraszerű kezelés szükséges. A várandósság alatt kialakult foltok a tapasztalatok szerint nagyjából a baba születése utáni fél évben eltűnnek, de előfordulhat, hogy a sötét foltokat csak szakember által végzett kezeléssel tudjuk csak eltávolítani.

Milyen eredmények várhatók a villanófényes kezeléstől?

Amennyiben a páciens a javasolt kúraszerű kezeléseken részt vesz, és egész évben napvédő készítményeket használ, akkor a foltok vagy eltűnnek, vagy szemmel láthatóan elhalványodnak.

Kiknek nem ajánlott a kezelés?

Az IPL kezelés a bőrproblémák mellett alkalmas szőrtelenítésre, valamint arcfiatalításra egyaránt. Semmiképp nem ajánlott lázas, beteg állapotban, a kezelt terület bőrfertőzése esetén. Ugyanakkor terhesség és a szoptatás ideje alatt sem alkalmazható.